Prostat Nedir?

Prostat Nedir?





Prostat, mesanenin (idrar torbası) altında yer alan erkek üreme sisteminin önemli bir organıdır. İçerisinden üretranın (dış idrar kanalı) bir kısmına geçmektedir. Üretranın bu kısmına prostatik üretra ismi verilmektedir. Prostatın başlıca görevi erkek üreme hücreleri olan spermlerin beslenmesini sağlayan vitaminler, mineraller ve anti-oksidanlardan açısından zengin bir sıvı salgılamaktır.

 

Prostat Hastalıklıkları


Prostat hastalıklarını başlıca 3 grupta toplayabiliriz.


1.İyi huylu prostat Büyümesi(BPH):

 

Hastaların yaklaşı %70 inde görülür. Bening Prostat Hiperplezisi (BPH) dediğimiz hastalıktır. 

40’lı yaşlardan itibaren prostat içerisindeki dokulardan prostat adenomu (BPH) gelişmeye başlar ve yıllar ilerledikçe bu prostat adenomu büyür ve içerisinden geçen prostatik üretraya baskı yapmaya başlar ve hastalar idrar yapmada zorluk, sık idrara çıkma gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, çatallanma ve hatta idrar kaçırma şikayetleri ile doktora başvurur.

 

 

2.Prostat kanseri:

 

Prostat kanseri prostat dokusunun kötü huylu (kanserleşerek) büyümesidir. Genellikle Prostat organının çeperinde kanser odakları oluşmaya başlar, bu yüzden erken evrede ki bir kanser başta idrar yolu üzerinde bir baskı oluşturmayacağı için semptom vermez, sinsi seyreder. Belirli bir seviyeden sonra yine iyi huylu prostat büyümesinde olduğu gibi semptomlar göstermeye başlar, kanserin tipine ve saldırganlığına göre zaman içerisinde semptomlar (şikayetler) giderek artar. O yüzden prostat kanserini erken evrede yakalamak çok önemlidir. Günümüzde prostat kanserini erken evrede tanısı koyabilmek için çok güçlü tanı yöntemleri vardır. Hastaların özellikle 40-50’li yaşlarından itibaren her yıl düzenli prostat kontrolleri yaptırması erken tanı açısından çok önemlidir.

 

 

3.Prostat Enfeksiyonları iltihapları (Prostatit):

 

Akut Prostatit ve kronik porstatit olmak üzere iki şekilde klinikte karşımıza çıkıyor. Akut prostatit oldukça gürültülü bir tabloda hastalar acilen başvururlar. Ateş, idrar yaparken yanma, penis, yumurtalıklar, pubik ve  perineal bölgede ağrı, bazen kanamalı idrar şikayetleri ile hastalar başvurabilir.

Kronik Prostatitler daha uzun süreli tedavi gerektiren, ataklar ve rahat dönemler şeklinde kendini gösterir. Hastalar açısından oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Uzun süreli tedaviler ile hastalar rahatlatılır.